Odjeljenje za podršku svjedocima Suda BiH učestvovalo u izradi analize kapaciteta za podršku svjedocima u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini

26.04.2024, 15:31

U Sarajevu su 25.4.2024. predstavljeni nalazi procjene stanja u oblasti podrške svjedocima u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini tokom konferencije Misije OSCE-a u BiH pod nazivom „Rezultati procjene kapaciteta za podršku svjedocima u Bosni i Hercegovini“, na kojoj je učestvovalo više od 70 predstavnika pravosudnih institucija iz cijele BiH, organizacija civilnog društva i međunarodne zajednice.

Analiza je provedena u saradnji odjeljenja za podršku svjedocima Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Misije OSCE-a BiH, od marta 2023. do marta 2024. godine. Metodologija je uključivala upitnike dostavljene sudijama, tužiocima i službenicima za podršku svjedocima u 30 pravosudnih institucija u BiH, zajedno sa razgovorima u fokus grupama sa svjedocima i žrtvama, koji su imali iskustvo davanja izjave ili svjedočenja pred jednim od tužilaštava ili sudova u Bosni i Hercegovini.

 

Fokus analize je stavljen na ocjenu efikasnosti postojećih mehanizama podrške svjedocima u pravosudnim institucijama, kao i identifikaciju oblasti u kojima postoji potreba za unapređenjem sistema.

 

Ključni nalazi procjene su ukazali na potrebu za značajnim unapređenjima sistema pružanja podrške svjedocima kako bi se osigurao pristup pravdi i pružila kvalitetna psihološka i administrativna podrška svjedocima i žrtvama. Istaknuta je i potreba za uspostavljanjem institucionalnog koordinacionog mehanizma podrške svjedocima u sudovima i tužilaštvima u BiH sa ciljem sveobuhvatne i organizirane podrške svjedocima i žrtvama tokom krivičnog postupka, što podrazumijeva osiguranje kvalitetne psihološke i administrativne podrške svjedocima i žrtvama tokom cijelog postupka, od pripreme za svjedočenje, pa i nakon završetka sudskog procesa.


Galerije

Odjeljenje za podršku svjedocima Suda BiH